گلایه‌ی بیش‌تر دانش‌آموزان هنگام مطالعه، سرعت پایین آن‌هاست که موجب اتلاف وقت و کاهش تمرکز و انگیزه‌ی آن‌ها می‌شود.

آیا تندخوانی موجب کاهش درک می‌شود؟

برخی بر این باورند که با تندخوانی درک از مطلب کاهش می‌یابد. وقتی این اعتقاد را داشته باشید مطمئناً با سرعت کمی مطالعه می‌کنید؛ پس اول باید بدانید که تندخوانی تأثیری بر درک شما نخواهد داشت.

بر اساس جدیدترین تحقیقاتی که انجام گرفته دو گروه که سرعت متفاوتی داشته‌اند بررسی شده‌اند.  گروه اول سرعت مطالعاتی تقریبی ۲۸۰ کلمه در دقیقه را داشت و گروه دیگر با روش‌های تندخوانی ۳۷۵۰ کلمه در دقیقه را خواند. نتایج جالبی به دست آمده است. با روش تندخوانی حتی درک بیش‌تری نسبت به گروهی که کند می‌خوانند داشته‌اند. بنابراین تندخوانی و کندخوانی ربطی به درک ندارد و این یک تصور غلط است.

عوامل کندخوانی:

  • مطالعه با صدای بلند: مطالعه با صدای بلند خودبه‌خود انرژی زیادی از دانش‌آموزان می‌گیرد. علاوه بر این مشکل دیگری نیز دارد و آن مشکل سرعت بسیار پایین مطالعه است. این سرعت در برخی موارد بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کلمه است. پس سرعت با صدای بلند بسیار کم است. روش بسیار خوب مطالعه، خواندن جملات در ذهن است. این روش باعث می‌شود سرعت مطالعه‌ی شما ۳ الی ۴ برابر شود. اگر این مشکل را دارید هر چه زودتر آن را برطرف کنید. ترک این عادت ابتدا سخت است اما به‌مرور به فراموشی سپرده خواهد شد. برای این کار می‌توانید هنگام مطالعه زبان خود را به دندان‌ها بچسبانید تا متن را نخوانید تا به‌مرور به عادت روزانه‌ی شما تبدیل شود.
  • حرکت دادن سر هنگام درس خواندن: بعضی به جای تغییر جهت چشم برای مطالعه‌ی بخش‌های مختلف  یک متن، سر خود را حرکت می‌دهند. برای این‌که این مشکل برطرف شود بهتر است هنگام خواندن با انگشت اشاره و شست چانه‌ی خود را بگیرید تا سر خود را حرکت ندهید. این مورد نیز به‌مرور برطرف می‌شود و عادت شما از بین خواهد رفت.
  • لب‌خوانی یا زیرلب‌خوانی کردن: برخی از دانش‌آموزان به زیرلب‌خواندن عادت دارند. این افراد با صدای بسیار کم متن کتاب را می‌خوانند به طوری که کسی متوجه نمی‌شود؛ اما خود این افراد صدای کم خود را در گوش احساس می‌کنند. برخی هم اصلاً صدا ندارند و لب‌خوانی می‌کنند. این روش از روش بلندخواندن بهتر است و سرعت بالاتری دارد اما نسبت به در ذهن خواندن سرعت کم‌تری دارد. برای این افراد راه‌حل‌های مختلفی وجود دارد. یکی از آن‌ها قرار دادن خودکار یا مداد بین دو لب است. به این صورت لب شما خودکار را می‌گیرد و مانع حرکت آن می‌شود. روش بعدی این است که لب‌ها را به هم فشار دهید و زبان را نیز مانند بلندخوانی به دندان‌ها یا سقف بفشارید.
  • کلمه‌خوانی یکی از مشکلات بزرگ در سرعت کم خواندن: یکی از مشکلات بزرگی که با آن مواجه هستید، کلمه‌خوانی است. برخی عادت دارند به جای این‌که با جملات مفهوم را درک کنند تک تک کلمات را می‌خوانند و با خواندن هر کلمه مکثی می‌کنند و ادامه می‌دهد. در این روش وقتی با جمله‌ای روبه‌رو می‌شوید ابتدا کلمات را می‌بینید. این مشکل باعث می‌شود سرعت پایینی در مطالعه داشته باشید و به جای مفهوم، به کلمات و معنی آن‌ها توجه کنید.